Controle is dubbel werk. Het is overbodig wanneer het werk door een deskundig bedrijf wordt uitgevoerd. Dat is kort samengevat de insteek van de gemeente Kaag en Braassem bij ingediende constructieve berekeningen en tekeningen. Sinds kort heeft deze gemeente een verandering doorgevoerd in haar werkwijze van controleren en goedkeuren van deze gegevens. Waar voorheen in te dienen documenten altijd gecontroleerd moesten worden, kan nu de toetsing door een tweede partij achterwege blijven indien de berekening door één van de door de gemeente aangewezen deskundige constructiebureaus is opgesteld.
Dit lijkt een goede benadering. Maar dat is het niet. Het stimuleert opdrachtgevers wel om na te denken over de deskundigheid van hun adviseur. Dat is positief. Maar de gedachte dat alleen met de keuze van een deskundig bedrijf al een veilig bouwwerk ontstaat klopt niet.
Om met zekerheid een veilig bouwwerk te kunnen realiseren, moeten namelijk drie aspecten getoetst worden: proces, persoon (bedrijf) én product. Een zorgvuldig proces en een deskundig bedrijf verkleinen natuurlijk de kans op fouten, maar het is uiteindelijk het bouwwerk zelf (het product) dat de werkelijke veiligheid bepaalt. En dus is er nog altijd een inhoudelijke controle nodig, zowel op het ontwerp als op de uitvoering hiervan. Een controle die door een andere partij uitgevoerd dient te worden. Alleen zo'n controle geeft echt zekerheid ten aanzien van een veilige constructie.
De eerste twee aspecten bieden hoogstens een schijnveiligheid.
Op dit moment is niet duidelijk hoe de politiek de toetsing van bouwplannen zal gaan regelen de komende jaren. Van publiek naar privaat, al dan niet met een tussenstap van een duaal stelsel. Maar wel is duidelijk dat dit besluit snel genomen moet worden, en met duidelijke regels, om te voorkomen dat iedere gemeente op zijn eigen manier de zaken gaat regelen. Want dat komt de constructieve veiligheid zeker niet ten goede.
Voorzitter VNconstructeurs
- De eerdere columns van Johan Galjaard
Reacties