In de gemeente Den Haag woedt al enige tijd een hevige strijd. Onderwerp van twist is het Spuiforum. Dit nieuw te bouwen cultuurcomplex, van de hand van Neutelings Riedijk Architecten, komt in de plaats van de Dr. Anton Philipszaal en het Danstheater aan het Spui. Tegenstanders, zoals Werkgroep Dooievaar, denken dat nieuwbouw helemaal niet nodig is. Zij noemen het 'krankjorum'. Volgens de groep is renovatie van de bestaande gebouwen de beste oplossing. Ze geloven ook helemaal niet dat wethouder Marnix Norder het Spuiforum voor 181,1 miljoen kan realiseren, zoals hij bezweert.
Inmiddels heeft de gemeente definitief gekozen voor nieuwbouw, maar interessant was vooral een voetnoot in de aanloop naar dat besluit. In een bericht in dagblad Trouw stond vorige week dat de wethouder gezegd zou hebben dat nieuwbouw zéker niet duurder zou worden dan 181,1 miljoen, misschien wel goedkoper, omdat er nog bezuinigd kon worden op de kosten van tekenaars en ingenieurs. Onduidelijk is of dat een letterlijk citaat was of dat het de conclusie van de journalist was, maar de uitspraak is tekenend voor de houding die ik vaker tegenkom: dat je door te bezuinigen op ingenieurswerk in de ontwerpfase, een goedkoper gebouw zou krijgen. Juist het omgekeerde is waar: hoe beter je een ontwerp uitwerkt, hoe zorgvuldiger je de bouw voorbereidt, hoe lager de bouwkosten zijn. Of beter gezegd: hoe lager de faalkosten zijn. Die besparing is een veelvoud van de kosten voor zo'n degelijke voorbereiding.
Gelukkig zijn er steeds meer partijen die wel snappen hoe de vork in de steel zit. Dat zijn vaak partijen die verantwoordelijk zijn voor zowel het ontwerp als de bouw(kosten), zoals grote bouwbedrijven. Die zijn juist in deze moeilijke tijd geneigd om meer te investeren in een goed ontwerp om zo uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Daar kunnen veel opdrachtgevers en projectmanagers dus nog wat van leren.
Voorzitter VNconstructeurs
- De eerdere columns van Johan Galjaard
Reacties